Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/customer/www/vpkk.nl/public_html/libraries/rokcommon/RokCommon/Service/ContainerImpl.php on line 460

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /home/customer/www/vpkk.nl/public_html/libraries/gantry/core/gantry.class.php on line 1044

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/customer/www/vpkk.nl/public_html/libraries/rokcommon/RokCommon/Service/ContainerImpl.php on line 460
Wat doen wij

Wat doen wij

Om het geluid van vrouwen die binnen de Rooms Katholieke Kerk zijn misbruikt duidelijker te laten klinken, is het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik opgericht.

Vrouwen die misbruikt zijn moeten óók door vrouwen goed worden vertegenwoordigd, zeker met het oog op het verschijnen van het 2de onderzoeksrapportvan Deetman, begin 2013.

Dit misbruik kan seksueel-fysiek en/of emotioneel geweest zijn en is gepleegd door leden van ordes en congregaties, in internaten of daarbuiten, door nonnen-fraters-paters-pastoors-kapelaans-kosters of andere werknemers van de RKkerk.

Het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik bestaat uit 5 ervaringsdeskundige vrouwen met diverse kennis en ervaring waar betreft het ondersteunen van lotgenoten en richt zich op empowering en praktische ondersteuning aan (groepen) lotgenoten op weg naar erkenning en genoegdoening middels afgestemd maatwerk.

Lotgenoten, vrouwen en mannen, al dan niet in een groep georganiseerd, staan wij bij in het vinden van hun eigen weg.

Het VPKK doet haar werk dus niet alleen voor vrouwen(lotgenotengroepen). Wij ondersteunen ook mannen(lotgenotengroepen).

Soms wordt expliciet de praktische ondersteuning door vrouwen gevraagd, omdat dit de onderlinge dynamiek positief (b)lijkt te beïnvloeden.

Vrouwen voor Vrouwen

De problemen van vrouwen met een verleden van kerkelijk kindermisbruik krijgen de aandacht van vrouwen die zij nodig hebben.

Vrouwen hebben vaak met andere vormen van seksueel- of ander geweld te maken gehad dan mannen, en de gevolgen van dat geweld verschillen. Ook mogen we niet vergeten dat vrouwen hun ervaringen op een andere manier verwerken en delen.

Voor vrouwen geldt overigens net als voor mannen, dat het ontvangen van erkenning door lotgenoten, de verantwoordelijke instanties en door de samenleving een belangrijk streven is.

Praktische ondersteuning

De praktische ondersteuning loopt uiteen van het bieden van een luisterend oor, het helpen met formuleren van de klacht tbv een klaagschrift, het begeleiden van lotgenoten voor, tijdens en na de hoorzitting bij de klachtencommissie, het organiseren van lotgenotendagen en assistentie verlenen om te komen tot een traject van herstelbemiddeling, tot inzicht geven in het verwerkingsproces en mee zoeken naar goede hulpverleners.

Het VPKK positioneert zich zelfstandig, maar zoekt hierin wel de synergie met stichting Klokk.

Annemie, Marie Louise, Maud, Pascale en Marjan