Media & Pers

24-10-2013 Persbericht VPKK

 

De Regeling “Hulp, erkenning en genoegdoening voor geweld tegen minderjarigen in de RK Kerk” biedt geen erkenning, geen hulp en geen genoegdoening.


Zojuist ontvingen wij van de voorzitter van het Economencollege van de Nederlandse Kerkprovincie het door de Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen aangenomen voorstel van de heer Wim Deetman voor de procedure van behandeling van klachten en meldingen over geweld tegen minderjarigen.

 

Voorbereiding van de regeling

In de voorbereiding van deze procedures zijn wij als vertegenwoordigers van de vrouwelijke slachtoffers net zo min gehoord als in de voorbereiding en uitvoering van het tweede onderzoek van de Commissie Deetman. De vrouwelijke doelgroep is nauwelijks bereikt. Dit is het gevolg van de korte duur van de meldingstijd voor het onderzoek, het vermijden van media-aandacht voor het onderzoek en door alleen schriftelijke melding aan te nemen via een onpersoonlijk mailadres. Naar de vrouwen die zich desondanks gemeld hebben is door de onderzoekers niet geluisterd op een manier die inzicht geeft in de aard en ernst van het geweld. Uit het onderzoeksrapport blijkt geen inzicht in de geschiedenis van de vrouwen en van het geweld in tehuizen en internaten, noch in de processen die nodig zijn om tot een melding te komen. In ons artikel “De Oorspronkelijke Meldingen” (VPKK 11 oktober 2013) hebben wij de fouten in het tweede rapport Deetman gedocumenteerd.

De voorgestelde regeling neemt de meldingen die tot nu toe gedaan zijn als uitgangspunt. Dit roept opnieuw ernstige vragen op over de onafhankelijkheid van het onderzoek. De opzet van het onderzoek is immers onmiskenbaar gericht geweest op minimalisering van de aantallen en bagatellisering van de inhoud van de meldingen.

 

Papieren afhandeling in plaats van erkenning

Vervolgens stelt de heer Deetman een papieren afhandeling voor. De heer Deetman geeft hiermee toe aan de wens van kerkelijke verantwoordelijken om de geschiedenis niet onder ogen te hoeven zien. Zij hoeven niet te horen wat kinderen is aangedaan onder de gewelddadige regimes in hun internaten en tehuizen en welke levenslange schade dat hen heeft berokkend. Zij kunnen zich verschuilen achter een schriftelijke spijtbetuiging en vooraf vastgestelde bedragen van genoegdoening die in geen verhouding staan tot de schade. Zij zullen niet hoeven leren van de geschiedenis.

Deze regeling biedt kortom geen erkenning, geen hulp en geen genoegdoening. Samen met het rapport geeft deze regeling vorm aan ontkenning en wegkijken en herstelt het vertrouwen niet in de organisaties die zich achter deze regeling zouden willen verschuilen voor de gevolgen van handelwijzen in hun instituten.

 

Wegen die wel tot erkenning en herstel van vertrouwen leiden

Daartegenover hebben wij inmiddels ruime ervaring met wegen die wel leiden tot herstel van vertrouwen en zullen wij de oversten van ordes en congregaties blijven uitnodigen om het vertrouwen in hun organisaties te herstellen door te luisteren naar de volwassenen die leven met een verleden van excessief geweld in hun kindertijd binnen hun instellingen, dit te erkennen en op passende wijze uitdrukking te geven aan die erkenning door hulp of genoegdoening.

Wij horen dagelijks  welk verborgen verleden in de rkk vrouwen met zich meedragen, en zullen ook de voorzitter van de bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen blijven vragen om dit onder ogen te willen zien en ernaar te handelen

Wie toch voor deze regeling in aanmerking wil komen, kan zich nog melden vóór 30 november bij het Meldpunt Misbruik RKK. Wie liever eerst een luisterend oor wil vinden kan ons bereiken op nummer 06 53393818.

 

Zie ook Bijlage: ' De Oorspronkelijke meldingen'

 

Namens het VPKK
Annemie Knibbe
06 53393818
Of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Bijlage:
De Oorspronkelijke Meldingen - Annemie Knibbe
Een weergave van de oorspronkelijke meldingen bij de commissie Deetman en een vergelijking met de weergave in het tweede rapport van Deetman. Dit werk is een uitgave van de stichting VPKK. 
Download document in PDF formaat om af te drukken of op een PC te lezen.
Download document in ePub formaat om op een tablet of eBook-reader te lezen.
 

 

 

image

Berichten in de media

Op deze pagina vindt u berichten in de media.

Lees...
image

TV & Radio

Op deze pagina vindt u TV en radio uitzendingen.

Lees...
image

Film

Op deze pagina vindt u een aantal films

Lees...
image

Persberichten

Op deze pagina vindt u de persberichten van het VPKK.

Lees...
image

Nieuws

Nieuws vervolgonderzoek Deetman 2013

Lees...

Login Form